Artikel in Tijdschrift voor coaching

Samen sporten, taalles en naar de barbier

Inclusie begint met doen

 

Sinds kort wonen 180 vluchtelingen – die niet terecht konden in Ter Apel – op een schip in Deventer. De gemeente zorgt voor bed, bad en brood, maar: “dat is niet alles wat deze mensen nodig hebben”, weten Sanne Terlouw en Laura Faber van Bureau de werkvloer. Daarom kwamen ze in actie: met sportlessen, taallessen, inzamelingsacties en veel meer. “We leren de vluchtelingen ook steeds beter kennen, het verrijkt ons leven.”

 

“Inclusie begint met iets dóén. Toen de ellende in Ter Apel bijna dagelijks in het nieuws was, besloten we daarheen te gaan om te helpen met het uitdelen van voedsel aan mensen buiten het hek”, vertellen Sanne Terlouw en Laura Faber, die zich dagelijks inzetten voor inclusie op de werkvloer. “Kort daarna kwam ons ter ore dat in Deventer 180 vluchtelingen bij wijze van crisisopvang tijdelijk op een boot in de IJssel zouden verblijven. De gemeente zorgt voor bed, bad en brood, maar de mensen hebben niks te doen. Dat is enorm demotiverend voor ze.”

 

Via het gebaande pad in actie komen, zoals in samenwerking met welzijnsinstanties of vluchtelingenorganisaties, bleek te traag, ontdekten Sanne en Laura. Daarom gingen ze zelf aan de slag met een activiteitenplan waarmee ze de mensen op de boot een fijne tijd willen geven én Deventenaren willen verbinden met de vluchtelingen. “We vonden het zo erg om in de media keer op keer te lezen dat gemeentes of burgers niks wilden doen”, zegt Sanne. “Terwijl er genoeg mensen zijn die wél willen kiezen voor gastvrijheid. Dat willen we met onze actie laten zien.”

 

Samen sporten, voetbal kijken en winterjassen inzamelen

 

Inmiddels zijn tientallen burgers en ondernemers binnen Deventer aangehaakt en worden er fitnessactiviteiten, yogalessen, taallessen en rondleidingen door de stad georganiseerd. “We hebben ook een groot scherm geregeld, waarop de vluchtelingen samen op de boot het WK kijken”, zegt Sanne. “Maar we zijn ook bezig met serieuzere activiteiten. Zo hebben we een gigantische stapel ondergoed en sokken gekocht van de donaties die we binnenkrijgen en hebben we al 25 taalcoaches bereid gevonden om een uurtje per week met de vluchtelingen Nederlands te praten. Ook vinden we steeds meer tijdelijke stageplekken en is er een winterjassen-actie op touw gezet. Heel fijn, want sommige mensen op de boot hebben alleen een dunne jas.”

 

“Zelfs de stugste mannen kwamen glimlachend uit de kappersstoel, ze hadden hun waardigheid terug”

 

 

Familiegevoel

 

“In het begin was de sfeer op de boot een beetje stug. Logisch, de bewoners kenden elkaar niet, komen uit verschillende landen en hebben vreselijke dingen meegemaakt”, legt Sanne uit. “Door de activiteiten die we ondernemen wordt het een groep, een familie zou je haast zeggen. Heel opvallend vond ik dat na de eerste fitness activiteit de deelnemers spontaan een groepsfoto wilden maken. En toen we binnen stapten bij Barbershop Deventer bood eigenaar Metin Pamboghchy – ooit zelf vluchteling – direct aan om zijn zaak een avond gratis open te stellen. Zelfs de stugste mannen kwamen glimlachend uit de kappersstoel, ze hadden hun waardigheid terug.”

 

Van praten naar doen

 

“In onze maatschappij wordt te veel gepraat, vergaderd, uitgesteld”, reflecteert Sanne. “Door simpelweg te gaan dóen, komen we tenminste ergens.” De komende tijd willen Sanne en Laura ervoor zorgen dat de vluchtelingen die nu op de boot wonen in Deventer kunnen blijven. “Omdat de groep zo’n eenheid aan het worden is, willen ze dat zelf ook graag”, deelt Sanne mee. “En we willen kijken of we voor iedere vluchteling een persoon of gezin kunnen vinden bij wie ze terecht kunnen. Bijvoorbeeld met een ingewikkelde brief, of gewoon omdat ze een kop koffie willen drinken.”

 

Meehelpen? Doneer aan Iedereen Aan Boord. Iedere euro is hard nodig en dus meer dan welkom! Zo help je Sanne en Laura om de vluchtelingen in Deventer een warme kerst te geven. Wil je op een andere manier bijdragen? Stuur dan een mailtje naar info@bureaudewerkvloer.nl

 

2e Pauwenlandstraat 20
7413 ZC
Deventer