Werken aan een betere toekomst

 

Op dinsdag 14 november bezocht Mpanzu Bamenga Iedereen aan boord. Zijn bezoek kwam op een bijzonder moment: het was de eerste officiële lesdag voor de deelnemers, en iets meer dan een week voor de verkiezingen. Het voelde als een kickstart vol emotie voor de deelnemers van onze school. En we waarderen het extra dat Mpanzu tijd voor ons maakte in zijn drukke schema.

 

Mpanzu kwam op achtjarige leeftijd naar Nederland met zijn moeder en broertje. In de azc’s waar hij woonde, speelde hij met kinderen met verschillende achtergronden. “We spraken niet één taal, maar we spraken ‘asielzoeker’, zoals wij dat toen noemden. Die start in Nederland heeft mijn leven verrijkt.”

 

Na drie jaar werd de verblijfsstatus van het gezin ingetrokken. Dat was het moment dat Mpanzu wist: ik wil vechten voor eerlijke kansen voor iedereen, voor rechtvaardigheid. Hij begon te werken aan zijn vaardigheden, zodat hij de wet kon gaan beïnvloeden. Zodat mensen met een andere huidskleur ook kansen zouden krijgen.

 

Dertien jaar lang leefde het gezin als ongedocumenteerden, tot het moment kwam dat ze gedeporteerd zouden worden. Op de laatste dag voordat dat zou gebeuren, schreef hij een brief aan de minister – en kregen ze alsnog een verblijfsvergunning.

 

Uiteindelijk studeerde Mpanzu rechten; inmiddels is hij mensenrechtenadvocaat en vecht hij tegen racisme [1]. Nadat hij de staat succesvol had aangeklaagd, besloot hij de politiek in te gaan. Zijn droom? “Dat iedereen gelijk behandeld wordt, en dat iedereen een toekomstperspectief heeft.” Daar gaat hij zich hard voor maken, als lid van de Tweede Kamer [2]: “Ik wil alles gebruiken wat ik heb – mijn achtergrond, ervaring, en mijn energie – om wetten te maken waar iedereen in Nederland wat aan heeft. Er zouden voor niemand obstakels moeten zijn om te bereiken wat je wilt bereiken in de samenleving.”

 

Ik klap voor jullie

Er volgt een applaus en Mpanzu kijkt de deelnemers aan. “Jullie zijn hier vandaag om te werken aan jullie toekomst in Nederland. Daarom klap ik voor jullie. En beloof ik jullie dat ik mijn best doe in het parlement, voor een betere toekomst.”

 

Met passie vertelt hij zijn verhaal en laat hij de deelnemers merken dat hij hen ziet. Elke keer als Mpanzu een stukje verteld heeft, wordt het vertaald in het Farsi, Arabisch, Tigrinya, Turks en Frans. Het is prachtig om de vertraagde emotie te zien na de vertaling. De deelnemers, Mpanzu zelf en wij… we zijn allemaal geraakt. Dankjewel Mpanzu!

 

 

 

 

 

[1] Hij spande o.a. een rechtszaak aan tegen de staat en won deze. Lees meer op Oneworld.nl

[2] Mpanzu stond op nummer 9 bij D66 en heeft een zetel in de Tweede Kamer gekregen na de verkiezingen van 22 november.

Inclusie

Achter de Muren Zandpoort 10
7411 GE
Deventer