Vrouwen op de werkvloer

Meer vrouwen aan de top betekent betere financiële resultaten. Meer diversiteit maakt bedrijven en organisaties competenter en toekomstbestendiger.

Er zijn te weinig vrouwen aan de top in het Nederlandse bedrijfsleven. Dat probleem wordt al jaren erkend door de overheid en het bedrijfsleven zelf, en veel bedrijven hebben het landelijke streefcijfer van 30% vrouwen in de top in hun bedrijf dan ook omarmd. Toch is het nog steeds zo dat maar 10% van de bestuurders vrouw is en helaas stijgt het aantal vrouwen op topposities jaarlijks slechts met zo’n 1%. Bovendien verdienen vrouwen 20% minder dan mannen met dezelfde banen. Voorlopig scoort ons land het laagst van alle onderzochte West-Europese landen als het gaat om de aanwezigheid van vrouwen in het (top)management en in de techniek sector.

Hebt u een bedrijf dat grotendeels bestaat uit mannen of waarvan de top van het bedrijf vooral uit mannen bestaat? Dan kunt u nog flink winst boeken. Meer vrouwen in de top betekent betere resultaten. Meer diversiteit maakt bedrijven en organisaties competenter en toekomstbestendiger. Helaas gaat dit niet vanzelf. Bureau de werkvloer kan hierbij helpen.

Bedrijven en organisaties met meer vrouwen aan de top ervaren de volgende voordelen:

 • hun omzet neemt toe
 • hun teams doen het beter
 • ze vissen uit een grotere pool met potentiële werknemers
 • investeerders vinden deze bedrijven aantrekkelijker
 • internationale bedrijven zijn sneller in ze geïnteresseerd
 • ze lopen voor op de rest van Nederland. (Uiteindelijk is de kans groot dat het wettelijke quotum van 30% vrouwen voor alle bedrijven gaat gelden, dan hebben bedrijven die tijdig ingesprongen zijn een voorsprong)
 • ze zullen meer millennials aantrekken
 • ze spelen beter in op de behoeften van de consument, vrouwen nemen 80% van de beslissingen op het gebied van gezondheid en financiën

Het vooraanstaande Amerikaanse onderzoeksbureau Catalyst toonde al in 2004 aan dat er voor de grootste vijfhonderd bedrijven in Amerika een relatie bestaat tussen het aantal vrouwen in topposities en het financiële resultaat van deze organisaties.

avatar

Catalyst

McKinsey heeft onlangs aangetoond dat bij een volledige gelijke arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen de Nederlandse economie een impuls van 221 miljard zou krijgen!

avatar

McKinsey &Company

Uit een Zweeds onderzoek, gepubliceerd in de American Economic Review, blijkt bovendien dat de gemiddelde competentie van mannen toeneemt wanneer vrouwen sterker vertegenwoordigd zijn.

avatar

The American Economic Review

Helaas gaat het niet vanzelf

 • Vrouwen met dezelfde banen verdienen 14% minder dan mannen
 • Slechts 10 % van de bestuurders is vrouw
 • Vrouwen krijgen gemiddeld 40% minder pensioen uitgekeerd dan mannen.
 • Nederland staat op de 38ste plek op de gendergap index

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft op verschillende manieren geprobeerd het aantal vrouwen in de top te verhogen, maar zegt dat dit toch te langzaam gaat.

avatar

Ingrid Thijssen

VNO-NCW

Mariëtte Hamer (voorzitter SER) meent dat het door een mix van factoren niet vanzelf gaat: denk aan de Nederlandse cultuur, deeltijdwerk en randvoorwaarden als kinderopvang.

avatar

Mariette Hamer

SER

Volgens Alexander de Croo (Belgisch vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking) zullen mannen zonder regels blijven doen wat ze continu doen: voor mannen kiezen en omstandigheden creëren die niet opzettelijk nadelig zijn voor vrouwen, maar dat de facto wel zijn.

avatar

Alexander de Croo

Het kan wel!

Bureau de werkvloer biedt een traject aan waarbij de vrouwen in uw organisatie het juiste gereedschap aangeboden krijgen om hun potentie ten volle te gebruiken. Het traject wordt voor iedere organisatie op maat gemaakt, maar om u een beeld te geven van de mogelijkheden staat hier een voorbeeld van een trainingstraject.

Wilt u weten wat Bureau de werkvloer voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact op via het contactformulier.

Het advies- en ingenieursbedrijf Arcadis legde zichzelf drie jaar geleden een quotum van 35% vrouwen in de hele organisatie op. Volgens Harm Albert Zanting (divisiedirecteur water en milieu bij Arcadis) is het een succes: ‘Sinds er meer vrouwen in het bestuur zitten, zijn de gesprekken breder, dieper en genuanceerder. Het gevaar van een bestuur met alleen maar mannen van dezelfde leeftijd is dat ze het heel snel met elkaar eens zijn. Een diverser bestuur leidt vaak tot betere gesprekken en beslissingen’