Een bijzondere versie van The Inclusion Games: De Burgerschapsgames

Speciaal voor het voortgezet onderwijs

een groep lopende personen

Wat is burgerschapsonderwijs?

Scholen zijn verplicht burgerschapsonderwijs te geven. Burgerschapsonderwijs draait om de kennis, vaardigheden en ervaringen die leerlingen opdoen met betrekking tot de diverse en democratische samenleving.

Ze moeten zich bewust worden van hun mogelijkheden om, samen met anderen, bij te dragen aan deze samenleving en een democratische cultuur. Het gaat daarbij niet alleen om de maatschappij, maar ook om onze planeet.

Om onze parlementaire democratie toekomstbestendig te houden is een democratische cultuur een belangrijke voorwaarde.

Een democratische cultuur gaat over omgangsvormen. Denk aan vreedzaamheid, verdraagzaamheid, de bereidheid de ander te zien als gelijkwaardig en op gelijke voet met elkaar communiceren. De democratische waarden, vrijheid, gelijkheid en solidariteit, vormen het fundament.

Wettelijke kerndoelen

In maart 2024 zijn de nieuwe kerndoelen vastgesteld die gelden als de wettelijke opdracht voor elke school in het funderend onderwijs.

De 6 kerndoelen:

  1. Schoolcultuur
  2. Diversiteit
  3. Democratische waarden
  4. Maatschappelijke betrokkenheid
  5. Democratische betrokkenheid
  6. Maatschappelijke vraagstukken

Wat zijn de Burgerschapsgames?

Met behulp van gamification helpen wij scholen bij het bereiken van specifieke doelen op het gebied van inclusie; een bewezen effectieve methode die activeert en verbindt.

De Burgerschapsgames zijn leuk, prikkelend en ze verbreden de horizon van alle leerlingen.

Hoe werkt het?

Uitgangspunt en methodiek

Ons belangrijkste uitgangspunt is: wij geloven in de kracht van de massa en in DOEN. In co-creatie vertalen wij de doelstellingen van het burgerschapsonderwijs naar concrete opdrachten. Samen bepalen we waar de focus moet liggen.

De praktijk

Om werkelijke gedragsverandering te bereiken, spelen de leerlingen 6 weken lang, iedere week ongeveer een half uur de Burgerschapsgames. Ze worden in teams van 5-7 personen verdeeld. Een van hen is de teamcaptain en zorgt dat iedereen mee blijft doen. In elke week komt een van de kerndoelen aan de orde (behalve in de eerste week waar het gaat om de eigen identiteit).

zesweeks traject van de Burgerschapsgames

Iedere leerling werkt individueel op de eigen computer of smartphone en is gemiddeld 30 minuten per week bezig met de game (of 6 minuten per dag). Iedereen verdient punten. Het team met het hoogste aantal punten of de origineelste inzending wint de weekprijs. De Burgerschapsgames zijn uitermate geschikt om schoolbreed te spelen. In de burgerschapsgames komen kerndoelen 2 – 6 aan de orde. De games worden 6 weken lang gespeeld op een online platform.

een laptop, iPad en telefoon met daarop een afbeelding van de games

Meer weten over De Burgerschapsgames?

Vraag een demo aan of neem contact met ons op.